Skip Navigation LinksNorth-Cyprus-2

Kuzey Kıbrıs

                

Kuzey Kıbrıs, sihirle dolu bir yer: “Akdeniz'in İncisi" unvanını sonuna kadar hak ediyor. Pırıl pırıl berrak suları ve altın sarısı kumsallardan, ilkbaharda kır çiçekleri ile kaplı tarlalara kadar bozulmamış güzelliğin zengin ve renkli bir halısı ve Beşparmak Dağları'nın çamlarla kaplı tepeleridir. Kıbrıs, Türkiye'nin 65 km güneyinde, Suriye'nin 100 km batısında ve Mısır'ın 420 km kuzeyinde, Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır.

1974'te, Kıbrıs Türk ve Rum Toplumları arasında yıllarca süren şiddetin ve Kıbrıslı Rum Milliyetçilerin darbe girişiminin ardından, Türkiye Kıbrıslı Türkleri soykırımdan kurtarmak için müdahale etti ve o zamandan beri barışı korumak için orada kaldı. Ada bugün iki özerk Devlete bölünmüş durumda. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs'ın güney kesiminde, Kıbrıslı Türkler ise kuzey kesiminde yer almaktadır. İki devlet, başkent Lefkoşa'yı da ayıran ve onu dünyanın son bölünmüş başkenti yapan bir “Yeşil Hat" ile ayrılıyor. Geçmişte iki toplum arasında yaşanan sıkıntılara rağmen, şimdi adada barış var. Her iki devletin liderleri, adayı yeniden birleştirecek bir çözüm anlaşmasını denemek ve müzakere etmek için Birleşmiş Milletler'in dikkatli gözetimi altında düzenli olarak toplanıyor.
Kuzey Kıbrıs'ta beş ana bölge vardır: Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele.Şu anda, AB vatandaşlarına 24 saat sınırsız erişim sağlayan, güney Kıbrıs'a ve Kıbrıs'tan geçişe izin veren beş sınır kapısı bulunmaktadır. Ancak, bir kimlik kartı veya pasaportla kuzeye geçerken kısa bir vize formunun (kontrol noktalarında mevcuttur ve ücretsiz) doldurulması gerekecektir.

Kıbrıs çok sıcak bir iklime sahiptir ve genellikle Yaz mevsimi nisan ayından kasım ayının sonuna kadar yaklaşık sekiz ay sürer. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar 35°C'yi (95°F) aşıyor. Kış havası genellikle çok ılımandır ve yıllık ortalama sıcaklık 19°C'dir (66°F).

Dışarıda yemek yerel halk arasında son derece popülerdir ve büyük şehirlerde ve çevresinde çok çeşitli uluslararası restoranlar bulunmaktadır.


Famagusta City Map: 

Bir zamanlar Gazimağusa adanın en önemli liman kentiydi. Doğal olarak derin olan liman, Doğu Akdeniz'in her yerinden ve daha uzaklardan gelen gemileri ve tüccarları cezbetti. Bu süre zarfında bölge zenginlikle gelişmeye başladı ve zenginliğin inşa ettikleri kiliselerle ölçülebileceği fikri bu zengin tüccarlara çok sayıda kilise inşa etmeleri için ilham verdi. Gazimağusa "kiliseler bölgesi" olarak bilinmeye başladı - efsaneye göre bir zamanlar bölgede yılın her günü için bir kilise vardı.

Bugün bölge, dünyanın herhangi bir yerindeki en etkileyici ortaçağ kalıntılarından bazılarına sahiptir. Lala Mustafa Paşa Camii, bir zamanlar kilise olan ve o zamandan beri içerisi camiye dönüştürülmüş olan gotik katedral dış cephesi ile büyüleyicidir. Surlarla çevrili şehirde bir yürüyüş, geçmişe giden bir kartpostal gibi, bölgenin tarihine dair harika bir fikir verir.

Salamis, heykeller, ayakta duran sütunlar, tiyatro ve hamamlar dahil olmak üzere fevkalade korunmuş Roma kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ama tabii ki bölge zengin tarihi kadar muhteşem plajlarıyla da ünlü olan ve herkes için bir şeylere sahip bir yerdir.

            

DAÜ Web Siteleri

North-Cyprus-2

​​​​​​